Yazın hazırlanan ve tüm kış afiyetle yenen, yüksek besin değerleriyle sofralarımızın vazgeçilmezi köy tarhanası nasıl yapılır?

Türk mutfağının olmazsa olmaz çorbalarından biri olan köy tarhanası; herkesin severek içtiği çorbalardan biri. Anadolu kadınlarımızın her sene bin bir emekle yaz mevsiminde hazırladığı köy tarhanası adeta şifa deposu.

Köy tarhanası yöreden yöreye farklılık gösterse de genel olarak un, yoğurt, maya, sebze ve baharatların karıştırılarak mayalanması, kurutulması ve öğütülmesi işlemlerinden geçirilerek elde edilir.

Geçmişten günümüze kadar ulaşan geleneksel mutfağımızın baş tacı köy tarhanası nasıl yapılır?

Köy Tarhanası Nasıl Yapılır?

Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden köy tarhanası Orta Asya’dan göçen Türkler tarafından Anadolu’ya gelmiş buradan da Irak, İran gibi yakın ülkelerine yayılmış, Rumeli üzerinden Yunanistan, Macaristan ve Finlandiya gibi batı ülkelerine bile ulaşmıştır.

Öyleyse tadıyla dünyaları lezzetlendiren köy tarhanası nasıl yapılır?

Köy Tarhanası Yapımı İçin Gerekli Malzemeler:

1 Kilo domates
1 Kilo kırmızı kapya biber
1 Kilo yeşil biber
300 Gram sarımsak
Yarım kilo haşlanmış nohut
1 Kilo kuru soğan
2 Demet maydanoz
2 Demet dere otu
2 Demet taze nane
1 Demet reyhan
2 Kilo yoğurt
Tuz
5 Kilo un

Köy Tarhanası Yapılışı

Köy tarhanamız için bütün malzemeler yıkandıktan sonra yıkadığımız malzemeleri geniş bir tencereye alıp kendi suyunda kısık ateşte haşlayalım. Malzemeler haşlandıktan sonra soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra malzemeleri robottan geçirelim.

Ağzı kapaklı kova yada geniş bir mutfak leğenine robottan çektiğimiz malzemeleri koyalım. Üzerine yoğurdu koyup elimizle bütün malzemeleri karıştıralım. Ardından unu ve tuzu ekleyelim, tekrar yoğuralım ve katı bir hamur haline getirelim.

Kovamızın kapağını kapatalım. 10 gün boyunca ara ara karıştıralım. Tarhana hamurumuz kabardıkça bir tahta kaşık yardımı ile karıştıralım. Ayrıca tarhana hamurunun kovanın içinden taşmaması için sık sık kontrol edelim. 10 gün sonunda temiz bezlerin üzerine tarhanamızı kaşık kaşık alıp yayalım. Açık havada kurutalım.

Temiz bir örtü üzerine aldığımız kaşık kaşık tarhana parçalarını düzenli olarak çevirelim. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra da robottan geçirerek son tüketime uygun hale gelene kadar parçalayalım.

Toz haline gelen tarhanaları güneş ve ışık olmayan bir ortamda kurutalım. Kuruyan tarhanaları ağzı kapaklı kovalarda saklayabilirsiniz.

Bu içeriğimizde tadı damağınızda kalacak yılların lezzeti köy tarhanası nasıl yapılır anlattık. Umarız, daha nice yıllar her derde deva olmaya devam eder.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz