Mantar, birçok tarifte harikalar yaratan bir malzeme. Ancak büyüme şekli ve içerisindeki mikroorganizmalar göz önünde bulundurulduğunda yanlış soyulması halinde zararlı olabiliyor. Peki mantar nasıl temizlenir? Gelin bu konudaki doğru ve yanlışları beraber inceleyelim.
Mantar Nasıl Temizlenmez?
Temizlik özellikle bizim kültürümüzde çok önemlidir. Meyve ve sebzeler seralarda ilaçlar ile yetiştirildiği için yıkamadan yemez ve pişirmeyiz. Doğrusu da budur aslında. Ancak iş mantara gelince durumlar biraz değişiyor.
Mantar temizliği sırasında kesinlikle ama kesinlikle su kullanılmamalı. Mutlaka görmüş ya da duymuş olduğunuz karbonatlı ya da limonlu suda mantar temizleme yöntemi kesinlikle yanlış.
Mantarlar dışlarında oldukça fazla bakteri tutarlar. Ayrıca fark etmiş olabileceğiniz gibi sünger gibi bir yapıya sahipler. Su ile buluştuğunda ise bu mikrop ve bakterilerin tamamı suya geçer ve süngersi yapısı yüzünden mantarların içine işler.
Mantarın süngerimsi yapısı, içine emdiği suyu pişirme işlemi sırasında da salgılamasına ve geç pişmesine de yol açar. Yani zaman kazanmak için yıkamayı düşünseniz bile pişirme işlemi sırasında kazandığınız vakti yine kaybedersiniz.
Mantar Nasıl Temizlenir?
Mantar temizlerken su kullanmayacaksak ne kullanacağız, mantar başka türlü nasıl temizlenir? Bunun cevabı çok basit. Her ne kadar susuz temizlik olmaz diye düşünsek de mantarları yıkamadan, yalnızca kabuklarını soyarak temizlemeliyiz.
Bir diğer yöntem ise havlu ya da kağıt peçete ile temizlemektir. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi en garanti ve temiz yöntem kabuklarını soymaktır.
Eğer mantarlarınız haddinden fazla kirliyse suda bekleterek değil, limonlu bir suya kısa süre batırıp çıkararak ve ardından bir bezle silerek de temizleyebilirsiniz. Fakat suda bekletmemeye özen göstermelisiniz. Sonrasında dilerseniz yine de kabuklarını soyabilirsiniz.
Şu içeriği de merak edebilirsiniz: Benmari Usulü Nedir? Benmarinin Püf Noktaları